Wyciskarka do soków wolnoobrotowa
Panuje moda na slow food, dlatego coraz więcej czasu spędzamy w kuchni na przygotowywaniu zdrowych posiłków. Warto więc wyposażyć się w odpowiedni sprzęt.
Wiadome jest, że lepsze od kartonowych napojów są własnoręcznie wyciśnięte soki. Jakiego urządzenia użyć, aby stworzyć zdrowy i pełnowartościowy produkt?
Współczesne urządzenia wolnoobrotowe mają na celu miażdżyć i wyciskać z warzyw oraz owoców jak najwięcej soku, nie tracąc przy tym witamin i wartości odżywczych. Do wyciśniętych soków zawsze możemy dodać różne dodatki i przyprawy wedle upodobania, tak aby wzbogacić swój napój.
Co lepiej wybrać sokowirówkę czy wyciskarkę wolnoobrotową? Wyciskarki są wygodniejsze w obsłudze, ponieważ są łatwe w czyszczeniu i nie robią tyle hałasu i bałaganu w kuchni. Dzięki mocnemu silnikowi, który działa na wolnych obrotach, jesteśmy w stanie wycisnąć o wiele więcej soku, niż z sokowirówki. Wyciskarka wolnoobrotowa pozwoli nam nawet na wyciskanie kiełków, ziół i miażdżenie twardych orzechów.
Wyciskarka wolnoobrotowa dwuślimakowa
Posiadamy różne modele wyciskarek wolnoobrotowych. Dużą popularnością cieszą się urządzenia o konstrukcji dwuślimakowiej, tj. posiadające dwa wałki ślimakowe. Dzięki tym wałkom, produkt umieszczony między nimi jest dogłębnie zmiażdżony, sok wyciśnięty i przefiltrowany przez specjalne sito. Zaletą tych wyciskarek jest fakt, że wyciskają więcej soku niż wyciskarki jednoślimakowe.
Niestety ich użytkowanie sprawia więcej trudności, ponieważ pracują w wolniejszym tempie niż sokowirówki i wyciskarki jednoobrotowe. Poza tym ich konstrukcja jest bardzo złożona, przez co ciężej jest je wyczyścić i złożyć z powrotem. Będą idealną opcją dla osób, które lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a także tych którzy stosują różne terapie, jak na przykład terapię dr Gersona oraz potrzebują wycisnąć jak najwięcej soku z danego produktu.
Opinie
Sklepy stacjonarne i internetowe oferują nam szeroki wybór wyciskarek. Jakie są różnice w poszczególnych modelach? Na rynku mamy różnych producentów, produkty różniące się szybkością działania, oferujące dodatkowe funkcje, a także posiadające poszczególne akcesoria, które pomogą nam uzyskać różne konsystencje i urozmaicą posiłek. Oprócz soków, możemy przygotowywać musy, a nawet lody.
Skomentuj