Porto

Porto to portugalskie wino wzmacniane (z dodatkiem destylatu), produkowane z winogron rosnących w dolinie rzeki Duero, w północnej części kraju.

13 październik 2017

Grappa

Grappa to włoski napój alkoholowy, będący destylatem z przefermentowanych wytłoczyn, pestek i szypułek winogron (odpadów z produkcji wina).

13 październik 2017

Calvados

Calvados to napój alkoholowy, powstały z destylacji cydru - innymi słowy to wytrawny winiak francuski o charakterystycznym zapachu.

11 październik 2017

Burbon (Bourbon)

Burbon to w największym uproszczeniu amerykańska whiskey, wyprodukowana na bazie kukurydzy i innych zbóż.

11 październik 2017

Armaniak (Armagnac)

Armaniak (armagnac) to najstarsza francuska i europejska wódka naturalna, powstała na bazie winogron (tzw. winiak).

11 październik 2017

Wódka

Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy, powstały z destylatu alkoholu rozcieńczonego wodą w proporcji około 2:3, czyli 40%.

11 październik 2017

Wino wytrawne

Przeważająca większość win produkowanych na świecie to właśnie wina wytrawne, czyli z dominującym smakiem kwasowości i tanin, a o niewyczuwalnej słodyczy.

10 październik 2017

Wino słodkie

Cechą charakterystyczną win słodkich jest wysoka zawartość tzw. cukru resztkowego, a mówiąc językiem prostszym mianem wina słodkiego określimy to, którego cechą dominującą w smaku jest słodycz.

10 październik 2017

Wino półwytrawne

Półwytrawne wina są niezwykle popularne na polskim rynku. Słodkie, kiedyś bardzo modne, dziś mają zdecydowanie mniej zwolenników

10 październik 2017

Wino półsłodkie

Wina dzielimy pod względem różnych aspektów, w tym również ze względu na zawartość cukru resztkowego (osadowego), czyli nieprzefermentowanego - pozostałego w winie po procesie fermentacji.

10 październik 2017