Burbon (Bourbon)

Burbon to w największym uproszczeniu amerykańska whiskey, wyprodukowana na bazie kukurydzy i innych zbóż.

11 październik 2017

Armaniak (Armagnac)

Armaniak (armagnac) to najstarsza francuska i europejska wódka naturalna, powstała na bazie winogron (tzw. winiak).

11 październik 2017

Wódka

Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy, powstały z destylatu alkoholu rozcieńczonego wodą w proporcji około 2:3, czyli 40%.

11 październik 2017

Wino wytrawne

Przeważająca większość win produkowanych na świecie to właśnie wina wytrawne, czyli z dominującym smakiem kwasowości i tanin, a o niewyczuwalnej słodyczy.

10 październik 2017

Wino słodkie

Cechą charakterystyczną win słodkich jest wysoka zawartość tzw. cukru resztkowego, a mówiąc językiem prostszym mianem wina słodkiego określimy to, którego cechą dominującą w smaku jest słodycz.

10 październik 2017

Wino półwytrawne

Półwytrawne wina są niezwykle popularne na polskim rynku. Słodkie, kiedyś bardzo modne, dziś mają zdecydowanie mniej zwolenników

10 październik 2017

Wino półsłodkie

Wina dzielimy pod względem różnych aspektów, w tym również ze względu na zawartość cukru resztkowego (osadowego), czyli nieprzefermentowanego - pozostałego w winie po procesie fermentacji.

10 październik 2017

Whisky

Whisky to napój alkoholowy, produkowany w procesie destylacji zacieru zbożowego, a następnie dojrzewający w drewnianych beczkach (przede wszystkim dębowych).

10 październik 2017

Szampan

Szampan to wyjątkowy rodzaj wina musującego, choć potocznie mianem szampana określa się każde wino musujące (przyprawiając tym samym o zawał serca koneserów tego trunku).

4 październik 2017

Rum

Rum to wysokoprocentowy napój alkoholowy (37,5% do nawet 81% zawartości alkoholu), do wytworzenia którego stosuje się sfermentowany sok z trzciny cukrowej (ewentualnie koncentrat soku) lub melasę.

3 październik 2017