Nalewka

Nalewka to wysokoprocentowy (40-45% alkoholu) wyciąg z owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Nalewki powstają w efekcie tzw. maceracji (zalania) wybranych składników alkoholem

29 wrzesień 2017

Miód pitny

Miód pitny to napój alkoholowy wytwarzany w procesie fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Brzeczką nazywamy roztwór miodu pszczelego z dodatkiem wody.

29 wrzesień 2017

Likier

Likier (fr. liqueur) to słodki napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu. Samo określenie ‘likier' wywodzi się z języka łacińskiego od słowa ‘liquefacere', oznaczającego ‘mieszać, rozpuszczać'.

29 wrzesień 2017

Piwo

Piwo to napój alkoholowy z dwutlenkiem węgla, wyprodukowany w efekcie fermentacji słodu, wody i chmielu z dodatkiem drożdży. Z chemicznego punktu widzenia piwem nazywamy każdy trunek, który powstał w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi.

29 wrzesień 2017

Koniak (Cognac)

Koniak (franc. Cognac) to popularny napój alkoholowy (winiak) o zawartości alkoholu 40-45%. Na terenie Unii Europejskiej nazwa ‘Cognac' została zastrzeżona - można nią określać wyłącznie trunek produkowany we Francji, w rejonie miasteczka Cognac.

29 wrzesień 2017

Cydr

Cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) - to najprościej rzecz ujmując przefermentowany sok jabłkowy. W procesie fermentacji soku otrzymuje się niskoprocentowy napój alkoholowy ( 1,2 -8,5%). Cydru nie należy mylić z winem jabłkowym.

29 wrzesień 2017

Brandy: charakterystyka trunku

Brandy, w języku polskim zwana potocznie wypalanką albo winiakiem, to rodzaj wytrawnej wódki o mocy nie mniejszej niż ABV=36%, otrzymywanej w efekcie destylacji wina - klasyczna brandy produkowana jest na bazie wina gronowego.

29 wrzesień 2017