Malibu

Malibu to likier kokosowy o stężeniu alkoholu 21%, sporządzany na bazie karaibskiego rumu.

23 październik 2017

Śliwowica

Śliwowica (inaczej wypalanka) to wytrawny napój alkoholowy o stężeniu nawet ponad 70%, produkowany ze specjalnie dobranych odmian śliwek węgierek.

23 październik 2017

Spirytus

Spirytus rektyfikowany (inaczej spirytus spożywczy lub rektyfikat) to destylat lub roztwór wodny alkoholu etylowego stężeniu alkoholu wynoszącym 95%.

23 październik 2017

Sake

Sake to japoński napój alkoholowy o stężeniu alkoholu 10-15%, wyprodukowany na bazie sfermentowanego ryżu, skażonego uprzednio grzybem Aspergillus oryzae.

19 październik 2017

Ouzo

Ouzo (gr. Ούζο) to grecka wódka o specyficznym anyżowym smaku. Stężenie alkoholu w trunku sięga nawet 48%.

19 październik 2017

Wermut

Wermut to wino aromatyzowane za pomocą dodatków korzennych i ziołowych (głównie piołun, ale także gałka muszkatołowa, kolendra, goździki czy szałwia).

19 październik 2017

Tequila

Tequila to meksykańska wódka, wyprodukowana na bazie sfermentowanego soku konkretnego gatunku niebieskiej agawy, o stężeniu alkoholu minimum 35%.

13 październik 2017

Porto

Porto to portugalskie wino wzmacniane (z dodatkiem destylatu), produkowane z winogron rosnących w dolinie rzeki Duero, w północnej części kraju.

13 październik 2017

Grappa

Grappa to włoski napój alkoholowy, będący destylatem z przefermentowanych wytłoczyn, pestek i szypułek winogron (odpadów z produkcji wina).

13 październik 2017

Calvados

Calvados to napój alkoholowy, powstały z destylacji cydru - innymi słowy to wytrawny winiak francuski o charakterystycznym zapachu.

11 październik 2017