Jagody goji


Jagody goji (funkcjonujące również pod nazwą kolcowój pospolity lub szkarłatny) to owoce chińskiej rośliny, będącej bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody. Nie mają one jednak nic wspólnego z trującą polską wilczą jagodą. Jagody goji rosną na wiecznie zielonych krzewach w Chinach, Mongolii i Tybecie. Ciekawy jest proces ich zbierania - dojrzałe jagody goji strząsa się na specjalne maty, gdyż dotykanie ich gołymi rękami powoduje utlenianie jagód, w efekcie czego przybierają czarny kolor.

Co zawierają jagody goji?

Jagody goji zyskały popularność między innymi dzięki bogactwu składników odżywczych - znajdziemy w nich minerały, witaminy i aż 19 aminokwasów, ponadto jagody goji stanowią wspaniałe źródło żelaza, wapnia, cynku, fosforu, selenu, miedzi oraz germanu. Warto wspomnieć, że jagody goji zawierają aż 50 razy więcej witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Co ciekawe, jagody goji jako jedyne spośród produktów spożywczych mają zdolność do stymulowania produkcji hormonu wzrostu w organizmie. Jagody goji są również cenionym źródłem zeaksantyny - jest to przeciwutleniacz, mogący ochronić oczy między innymi przed promieniowaniem UV.

Jakie działanie mają jagody goji?

Wszystkie wymienione właściwości zapewniły jagodom goji miano superfood i wpłynęły na ich rosnącą popularność. W tradycji chińskiej jagody goji wykorzystywane były w leczeniu chorób płuc, wątroby, serca, przy problemach reumatycznych czy w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Udowodniono także ich działanie wzmacniające na układ odpornościowy i kostno-stawowy, łagodzenie dolegliwości miesiączkowych oraz opóźnianie procesu starzenia. Coraz częściej mówi się także o tym, że jagody goji mogą zahamować zmiany nowotworowe oraz korzystnie wpłynąć na obniżenie poziomu ciśnienia i cholesterolu.

Gdzie kupić jagody goji?

Obecnie w sklepach bez problemu dostaniemy suszone jagody goji, które wizualnie i w konsystencji przypominają rodzynki. Ich smak najczęściej określa się jako słodko-pikantny. Można je spożywać na surowo, choć w tradycyjnej kuchni chińskiej przed spożyciem najczęściej są poddawane obróbce termicznej i dopiero wtedy dodawane do zup, ryżu, kurczaka czy warzyw. Z jagód goji przyrządza się również soki, wina czy nalewki.
Warto pamiętać, że jagody goji są dość kaloryczne - 100 g produktu to aż 370 kcal.

Jagody goji a przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania jagód goji jest z pewnością stosowanie leków przeciwzakrzepowych. Osoby stale przyjmujące inne leki zawsze przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem. Jagód goji nie zaleca się także dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Spożycie świeżych, niedojrzałych jagód goji może skutkować zatruciem, jednakże w Polsce dostępne są wyłącznie owoce suszone.

Powiązane produkty

Skomentuj