Czy masz ukończone 18 lat?

Potwierdzam, że ukończyłem/am 18 lat:

Potwierdzam Nie potwierdzam

Cydr


Co to jest cydr?

Cydr (cider, jabłecznik, apfelwein) - to najprościej rzecz ujmując przefermentowany sok jabłkowy. W procesie fermentacji soku otrzymuje się niskoprocentowy napój alkoholowy ( 1,2 -8,5%).
Cydru nie należy mylić z winem jabłkowym. Zasadnicza różnica polega na tym, że do produkcji wina przed fermentacją dodaje się cukru - dzięki temu otrzymany napój zawiera więcej alkoholu (9-18%).
Cydr charakteryzuje się lekko słodkawym, kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem, wygląd ma od mętnego po klarowny, świetnie gasi pragnienie i ochładza.

Jak powstaje cydr?

Do głównych producentów cydru należą: Wielka Brytania, Hiszpania, Francja, Niemcy, a w ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania produkcją cydru także w Polsce. Największą popularnością napój ten cieszy się wśród Europejczyków.

Historia cydru w Polsce sięga już XVI wieku - pierwsze wzmianki o tym trunku zachowały się w książce z przepisami Krescencjusza (1571 r.). Masowa produkcja cydru w Polsce przypada na wiek XIX.

Do produkcji cydru wykorzystuje się jabłka świeżo zebrane lub przechowywane w chłodniach. Proces rozpoczyna się od posortowania i umycia jabłek - co ważne, jabłka muszą być ze skórkami! Następnie, przy pomocy pras wyciska się sok z jabłek. Dalej, sok się klaruje, fermentuje, filtruje i wreszcie, pakuje.
W Anglii i Francji sposobem analogicznym produkuje się tzw. gruszeczniki (ang. perry, fr. poire).
Co ciekawe, cydr może służyć do produkcji alkoholu, tzw. brandy jabłkowego. Najbardziej popularne z nich to applejack i calvados.

Klasyfikacja cydru

Najbardziej popularny podział cydru wygląda następująco:

  1. Cydr zwykły (niemusujący)
  2. Cydr musujący (ang. sparkling cider, franc. cidre mousseux)
  3. Cydr gazowany (saturowany CO2)

Właściwości cydru

Cydr ma działanie antyoksydacyjnie - dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Antyoksydanty cydr zawdzięcza jabłkom, z których jest produkowany. Niezwykle ważne jest, aby owoce stosowane do produkcji miały skórkę, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy. Do najliczniejszych zalicza się flawonoidy, ponadto - fenole, antocyjany, triterpenoidy, kemferol, kwercetynę czy katechinę. Wpływają one m.in. na podniesienie poziomu tzw. dobrego cholesterolu (HDL) oraz obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL), co bezpośrednio przekłada się na mniejsze ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Warto też wspomnieć, że cydr jest świetnym źródłem potasu.

Cydr a kalorie

Cydr jest stosunkowo niskokalorycznym napojem - 100 ml cydru to średnio 36-42 kcal, podczas gdy 100 ml wina jabłkowego to już 46 kcal.

Cena cydru

Za cydr dobrej jakości trzeba zapłacić około 8-9zł/0,5 l. Tańsze produkty mają w swoim składzie soki inne niż jabłkowe czy też aromaty owocowe.

Komentarze


Bardzo dobry ten przyrządzony z własnych jabłek o odpowiedniej kwasowości. Sklepowe maja mniej aromatu ale to nie tylko w przypadku cydru.

Skomentuj