Czy masz ukończone 18 lat?

Potwierdzam, że ukończyłem/am 18 lat:

Potwierdzam Nie potwierdzam

Brandy: charakterystyka trunku


Brandy - definicja

Brandy, w języku polskim zwana potocznie wypalanką albo winiakiem, to rodzaj wytrawnej wódki o mocy nie mniejszej niż ABV=36%, otrzymywanej w efekcie destylacji wina - klasyczna brandy produkowana jest na bazie wina gronowego. Niekiedy do destylacji stosuje się wina owocowe - wówczas jednak brandy musi być adekwatnie nazwana, np. Raspberry Brandy - brandy truskawkowa.

Sama nazwa ‘brandy' wywodzi się z języka holenderskiego (od słowa ‘brandewijn', oznaczającego destylowane wino). W języku polskim funkcjonuje równocześnie staropolska, równie poprawna nazwa - wypalanka. Tym słowem zwyczajowo określa się wódki destylowane tradycyjną metodą, czyli ‘wypalane' za pomocą aparatów destylacyjnych. Do winiaków zaliczamy: kirsch, śliwowicę, włoską grappę (i jej odpowiedniki: francuski marc, hiszpańskie orujo) oraz francuskie alkohole: armagnac, calvados i koniak. Natomiast określenie przepalanka zwyczajowo powinno być odnoszone do tych rodzajów wódek, które zostały wzbogacone karmelem.

Klasyfikacja brandy

Wśród brandy wyróżnia się trzy zasadnicze rodzaje:

  1. Brandy gronowa (eau-de-vie de vin)
  2. Brandy owocowa (eau-de-vie de fruits)
  3. Brandy z wytłoków gronowych (eau-de-vie de marc)

Klasyfikacja brandy ze względu na wiek:

  1. AC - 2 lata leżakowania w drewnianej beczce
  2. VS (Very Special) - minimum 3 lata leżakowania w drewnianej beczce
  3. VSOP (Very Special Old Pale lub *****) - minimum 5 lat leżakowania w drewnianej beczce
  4. XO (Extra Old, Napoleon, Vieille Reserve) - minimum 6 lat leżakowania w drewnianej beczce (Napoleon - minimum 4 lata)
  5. Hors D'age - trudny do sprecyzowania wiek, zazwyczaj 10 lat i więcej
  6. Vintage - leżakowała w beczce aż do momentu zabutelkowania, posiada etykietę z rocznikiem

Brandy - jak podawać i pić?

W jakiej temperaturze podawać brandy?

Najprostsza odpowiedź brzmi - tak jak nam smakuje... Funkcjonują dwie szkoły: jedni podają brandy lekko schłodzoną lub z lodem, podczas gdy druga ‘wytrawna szkoła' preferuje picie brandy w temperaturze pokojowej.

Z czym podawać brandy?
Brandy świetnie komponuje się z drinkami, przykładowo:
- ‘sidecar': brandy z likierem pomarańczowym i odrobiną soku z cytryny;
- ‘stinger': brandy z likierem miętowym;
Ponadto, brandy świetnie smakuje z filiżanką espresso czy gorzką czekoladą. Niekiedy, w celu zneutralizowania wyrazistego smaku alkohol ten podaje się również z suszonymi owocami.

W czym podawać brandy?

Brandy podaje się w niskich, okrągłych kieliszkach na grubej nóżce (przypominają kwiat tulipana). Opcjonalnie - w tzw. koniakówkach, czyli niskich, szerokich szklankach z grubą podstawą.

Kiedy podawać brandy?
Zwyczajowo przyjęło się podawać kieliszek brandy po obiedzie.

Ile brandy nalać do naczynia?
Brandy powinno się pić małymi łyczkami. Z tego też względu kieliszek lub szklankę napełnia się do ¼ wysokości.

Brandy a kwestie prawne

Brandy z punktu widzenia prawa nie jest poddana jakimś szczególnym obwarowaniom prawnym, tak więc dowolność producentów tego trunku jest stosunkowo duża.

Powiązane produkty

Skomentuj