Sake

Sake to japoński napój alkoholowy o stężeniu alkoholu 10-15%, wyprodukowany na bazie sfermentowanego ryżu, skażonego uprzednio grzybem Aspergillus oryzae.

19 październik 2017

Ouzo

Ouzo (gr. Ούζο) to grecka wódka o specyficznym anyżowym smaku. Stężenie alkoholu w trunku sięga nawet 48%.

19 październik 2017

Wermut

Wermut to wino aromatyzowane za pomocą dodatków korzennych i ziołowych (głównie piołun, ale także gałka muszkatołowa, kolendra, goździki czy szałwia).

19 październik 2017

Tequila

Tequila to meksykańska wódka, wyprodukowana na bazie sfermentowanego soku konkretnego gatunku niebieskiej agawy, o stężeniu alkoholu minimum 35%.

13 październik 2017

Porto

Porto to portugalskie wino wzmacniane (z dodatkiem destylatu), produkowane z winogron rosnących w dolinie rzeki Duero, w północnej części kraju.

13 październik 2017

Grappa

Grappa to włoski napój alkoholowy, będący destylatem z przefermentowanych wytłoczyn, pestek i szypułek winogron (odpadów z produkcji wina).

13 październik 2017

Calvados

Calvados to napój alkoholowy, powstały z destylacji cydru - innymi słowy to wytrawny winiak francuski o charakterystycznym zapachu.

11 październik 2017

Burbon (Bourbon)

Burbon to w największym uproszczeniu amerykańska whiskey, wyprodukowana na bazie kukurydzy i innych zbóż.

11 październik 2017

Armaniak (Armagnac)

Armaniak (armagnac) to najstarsza francuska i europejska wódka naturalna, powstała na bazie winogron (tzw. winiak). Armaniak często nosi miano starszego brata koniaku.

11 październik 2017

Wódka

Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy, powstały z destylatu alkoholu rozcieńczonego wodą w proporcji około 2:3, czyli 40%.

11 październik 2017

Najnowsze na blogu

Kategorie